Search

Winkelmand

Blog

Bistro Stadshoeve verhaal

Verhalen achter het eten van Bistro de stadshoeve

Ik ben enorm trots op mijn team en wat wij in de afgelopen tijd hebben gerealiseerd. Wij zijn het eerste échte biologische restaurant van Zwolle en omstreken. Onze belangrijke drijfveer is om het samen met de lokale ondernemers te doen. Wij hebben ook samen met onze boeren en ondernemers een hele belangrijke bijdrage geleverd. Met name het bevorderen van het lokale productie en de lokale afzet en trachten elke dag invulling te geven aan de sociaal maatschappelijke thema’s. Allemaal zodat de consument/gast/bezoeker ook ziet dat lokaal en biologisch niet “duur” hoeft te zijn.

Omschakeling van intensieve landbouw naar biologisch

De omschakeling van intensieve veeteelt en intensieve landbouw naar biologisch is een lange weg, zolang schappen in supermarkten vol liggen met euroknallers, 2 voor 1 en anderszins veel te goedkope producten, kunnen we de consument ook niet kwalijk nemen dit te verkiezen boven de meer duurzame en veelal duurdere alternatieven. Een fundamentele andere manier van leven/consumeren kost gewoon tijd en gaat stapje bij stapje. Het vergelijk kan gemaakt worden met de energietransitie. Het duurt jaren voordat we van fossiele brandstoppen overgaan tot schone groene brandstoffen.

Vlees met een toekomst

Natuurlijk heeft dit alles te maken met de ontwikkeling op dit gebied. 1 van de belangrijkste redenen waarom een dergelijke omschakeling zo lang duurt is dat de lobby van de bestaande aanbieders bij de politiek en marktpartijen zo sterk is, dat er geen haast wordt gemaakt in wetgeving of andere “schoon” bevorderende maatregelen te implementeren. Hetzelfde zien we gebeuren in de voedingsindustrie. De “vlees” lobby is zo sterk dat ondanks de wereld in brand staat de politiek geen / tot weinig initiatief neemt om Europa en Nederland bewust te maken van het feit dat de huidige consumptiepatroon geen toekomst heeft.

Een betere wereld begint bij jezelf

Maar goed, een betere wereld begint bij jezelf en van koffie tot aan het plakje kaas kan ik mezelf in de spiegel kijken, want de boer heeft een eerlijke prijs gekregen voor zijn product en het is ook geproduceerd met oog voor de natuur (biologisch). In diverse blogs vertellen wij ook op onze website graag meer over onze producten en onze boeren/samenwerkingspartners.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Gerben Eshuis – Eigenaar Bistro de Stadshoeve