Search

Winkelmand

 

Blog

Terre di Kama - huiswijn

Exclusieve huiswijn van Terre di kama

Bij Bistro de Stadshoeve kiezen we alleen voor de lekkerste drankjes. Bestel je bij onze Bistro een exclusieve huiswijn? Dan schenken wij je glas vol met Terre di Kama. In dit artikel vertellen we je graag meer over deze heerlijke wijnen.

Smaak van Sicilië

De biologische wijnen van Terre di Kama worden over de hele wereld geschonken als exclusieve huiswijn. Het huis op Sicilië imponeert met een constant hoge kwaliteit en de veelzijdigheid van de wijn.De naam Terre di Kama verwijst naar de tijd van de Griekse overheersing. Zo’n 2500 jaar geleden plantten de Griekse Phoeniciërs hun eerste wijnstokken op het eiland. Ongeveer
tegelijkertijd werd op het zuidoostelijke deel van Sicilië het dorp Camarina gesticht. De nederzetting is vernoemd naar een Griekse godin en Terre di Kama (letterlijk: Het Land van Kamarina) is daar weer van afgeleid. De uil is haar symbool. Het dier keert terug op de kruiken van lang geleden en op de etiketten van de exclusieve wijnflessen.

Eeuwenoude druiven

Bij Terre di Kama wordt al sinds eind 17e eeuw wijn gemaakt. De Nederlander Peter Kosten is een van de eigenaren van het wijnhuis. In de oude wijngaarden spelen inheemse druiven als de Nero d’Avola (rood) en Catarratto (wit) de hoofdrol. “Dit zijn druiven die al sinds de Griekse overheersing op Sicilië groeien”, vertelt Peter. “Je vindt ze alleen hier. De Nero d’Avola geniet sinds twee jaar zelfs de DOCstatus van beschermde streekdruif, de hoogste status die er is. Deze herkomstbenaming wil zeggen dat je alleen op Sicilië wijn mag maken van deze druif en de wijn als zodanig kunt benoemen.”

De zwarte van Avola

Zowel de rode Nero d’Avola als de witte Catarratto-Pinot Grigio zijn verkrijgbaar in de webshop van Bidfood. Beide wijnen beschikken over een aantal voortreffelijke eigenschappen voor een huiswijn. De naam Nero d’Avola betekent letterlijk ‘de zwarte van Avola’. Deze druif komt van oorsprong uit het dorpje Avola en staat bekend om zijn donkere, bijna zwarte, verschijning. “Dit is vrij karakteristieke wijn, kruidig en vol van smaak”, vertelt Peter. “Met van nature stevige tannines, vanwege de vrij dikke schil. Maar door de druiven op zijn rijpste moment te plukken, worden de tannines zacht. Dat plukmoment luistert vrij nauw en verschilt per seizoen.” De combinatie met rood vlees en wild ligt voor de hand, maar volgens Peter pairt de Nero d’Avola ook heel goed met antipasti, koude vleeswaren en kazen. “Of een pasta met ragoûtsaus. Verder kun je deze wijn heel goed op zichzelf drinken. Het is een volle en kruidige wijn met soepele afdronk.”

Wit: populairste huiswijn

De witte Terre di Kama is een blend van Catarratto en Pinot Grigio. “Een perfecte combinatie”, vertelt Peter. “De Catarratto is een frisse druif met vrij hoge zuurgraad. De Pinot Grigio is rijk aan florale tonen en tropisch fruit. Bij elkaar geeft dat een wijn die volledig in balans is, met een krachtig bouquet van citrus en tropisch fruit. De friszure component combineert heel goed met de ziltige smaak van vis en zeevruchten. Anderzijds gaat de bloemige, tropische kant van deze wijn weer goed samen met een pasta van bijvoorbeeld gamba’s in romige saus. Daarnaast kun je hem ook prima bij salades en gevogelte schenken, of als terraswijn. Niet voor niets is de Catarratto-Pinot Grigio over de hele wereld onze best verkochte huiswijn. Omdat het goed matcht met zoveel uiteenlopende gerechten én vanwege zijn soepele, frisse karakter die hem zo geschikt maakt voor op het terras.”

Seksuele verwarring

Zowel de witte als rode Terra di Kama onderscheidt zich door een constant hoge kwaliteit en gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Die kwaliteit is mede het gevolg van de biologische wijnbouw. Het wijnhuis gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Om de druiven te beschermen, en de grond zo vruchtbaar mogelijk te houden, doet het een beroep op de natuur. Terre di Kama gebruikt een pulp van fava bonen als organische mest. “Deze biologische bonen kweken we zelf”, vertelt Peter. “Met hun voedzame eigenschappen geven zij een boost aan de bodem. En om de druiven te beschermen tegen schadelijke insecten, hebben we in de wijngaarden een hoeveelheid Sicilian Gardens. Dit zijn kleine tuinen vol bloemen, planten en gewassen die in trek zijn bij insecten. Zo houden we ze weg uit de wijngaard. Om de natuur een handje te helpen houden we zelfs bijen (in bijenkasten) in de wijngaard, voor een betere en snellere bestuiving van de bloemen. Daarnaast zijn kevers en hun eitjes ook een gevaar voor de wijngaarden. Kevers herkennen via geur wie het mannetje en wie het vrouwtje is: door deze geursignalen met de geur van een bepaald hars te verstoren, voorkomen we dat ze eitjes in de wijngaarden leggen en zo schade aanrichten.

Kom deze exclusieve huiswijn proeven

Loopt je het water ook in de mond bij het lezen van dit artikel? Kom dan snel langs om onze exclusieve huiswijn te proeven van Terre di Kama.