Search

Winkelmand

 

Blog

Axes Castellum

Zwolse kloosterbier Axes Castellum

Bij Bistro de Stadshoeve kiezen we alleen voor de lekkerste drankjes. Weet je dat wij een zeer bijzonder Zwols Kloosterbiertje schenken in onze Bistro? In dit artikel vertellen we je graag meer over het verhaal achter Axes Castellum, het mooiste bier tussen hemel en aarde.

Het verhaal van Axes Castellum kloosterbier

“Ons verhaal moét wel beginnen bij de orde der Dominicanen in Zwolle. Want dankzij de openheid van deze orde is het mogelijk geworden om ons ideaal van een eigen brouwerij te realisten. Het eerste en enige Zwolse kloosterbier: Axes Castellum. Onze oorsprong ligt bij de Assendörper Geurneuzen; daaruit is de Stichting Brouwgilde der Geurneuzen voortgekomen. Begin 2017 zijn we gestart met de inrichting van de brouwerij, het proeflokaal en de lounge in de kelders van het klooster. Serieuze Brouwmeesters vormen het brouwtechnische fundament; anderen zijn in opleiding.

De geschiedenis van Axes Castellum

Ons verhaal van Axes Castellum kloosterbier begint in 1576… Het was namelijk in dat jaar, rond Pasen, dat ter ere van het 50-jarige jubileum van Leonardus van Dalen, met zogenaamd ‘vieringsbier’ werd geklonken op zijn dienstverband binnen de orde der Dominicanen. Dit bier werd te Leuven gebrouwen. (De Dominicanen stonden ook toen al ‘open’ in de maatschappij, en willen toegankelijk zijn voor hun maatschappelijke omgeving. Bier, brood en andere levensmiddelen kun je gewoon van je naasten kopen; geen gesloten orde, want de deur staat altijd open). Het bier uit die tijd was -naar de huidige maatstaven- bepaald niet lekker te noemen. De natuurlijke grondslag echter, gevat in onze Formula Antiqua Axes-Castellum Anno Domino 1576 vormt ook nu nog de duurzame basis van onze moderne kloosterbrouwerij. We houden daarom vast aan pure ingrediënten van destijds als graan, hop, gruut en coriander. De kruiden worden binnenkort door vrijwilligers in de kloostertuin verbouwd. Hopelijk lukt het ons ook nog eens om met het water uit de bron in de binnentuin bier te brouwen…

Kwaliteit, eerlijk en heerlijkheid

Niet alleen de jarenlange ervaring van de Brouwmeesters, maar ook de hectoliters eerdere productie zorgen voor een continue kwaliteit van de bieren, en een continue stroom aan nieuwe ideeën; immer gebaseerd op de wil om een eerlijk en heerlijk product te realiseren.Zo’n 30 participanten steunen de brouwerij: met allerhande werkzaamheden of middelen in natura, tot en met financiële slagkracht.

Maatschappelijk betrokken

Maatschappelijke Betrokkenheid en Duurzaamheid staan bij ons hoog in het vaandel. Er is samenwerking met de Werkelaa en Frion om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een doel in dagbesteding te geven.Zij maken de mooie houten bierkratjes, en hopelijk kunnen ze in de toekomst ook helpen bij het bottelen en uitleveren van de bestellingen. Studenten van het Deltion College en het Cibap realiseren de vormgeving van de website, webwinkel en de etiketten-reeks.

Lokaal samenwerken

Lokale ondernemers zijn, of worden benaderd om handen- en voeten te geven aan de invulling van allerhande zaken: De Cycloon- fietsers helpen bij de duurzame distributie: niet alleen in Zwolle, maar ook ver daarbuiten. Wat dacht u van een persoonlijk thuisbezorgd bierpakket…De Zwolse middenstand voorziet in het leveren en samenstellen van de eerlijke hapjes- en drankjes bij een bezoek…Het Dominicanenklooster vormt de uniek basis voor onze beleving: een rondleiding door- of overnachting in het klooster, gekoppeld aan een proeverij of workshop bierbrouwen… En uitsluitend verkooppunten die zich vinden in onze intenties & beleving mogen zich “Ambassadeur van Axes Castellum kloosterbier” noemen…

Bistro de Stadshoeve trotse ambassadeur Axes Castellum

Als Bistro de Stadshoeve in Zwolle zijn wij een trotse ambassadeur van dit Zwolse kloosterbier. Wees welkom om bij ons te genieten van een heerlijk drankje of bestel dit (h)eerlijke kloosterbier online in onze webshop! Meer informatie over Axes Castellum vind je op hun website.