Search

Winkelmand

Blog

Pure Africa Coffie Bistro de Stadshoeve

Met Pure Africa Coffee in gesprek

Omdat wij jullie graag vertellen over de achtergrond van onze producten en de leveranciers gaan wij af en toe in gesprek met onze leveranciers. Deze keer zijn wij in gesprek gegaan met Ando Tuininga (co-founder Pure Arica). Als je bij onze Bistro namelijk een lekker kopje koffie besteld, dan zal je de rijke smaak van de Pure Africa Koffiebonen ervaren. Lezen jullie mee?

Hoe is afgelopen jaar het ondernemen voor jullie veranderd?

2020 is een dynamisch jaar geweest voor Pure Africa Coffee. Veel van onze klanten zijn het MKB en juist die zijn allemaal noodgedwongen gesloten. We groeiden erg snel in het eerste kwartaal van 2020 maar die groei is natuurlijk wat afgevlakt. We hebben onze plannen moeten bijstellen, investeringen moeten uitstellen. Klagen doen we zeker niet, andere ondernemers zoals de horeca of winkels hebben het echt zwaarder. Uiteraard vinden we het lang duren en missen we de dynamiek. Soms voelt het een beetje uitzichtloos. 

40.000 euro in microkredieten bereikt in 2020

In 2020 hebben we samen met onze klanten een aantal mooie resultaten kunnen bereiken. We hebben ongeveer 40.000 euro extra in microkredieten kunnen investeren om werkkapitaal voor boeren beschikbaar te maken. Daarnaast hebben we 400% meer groene koffie ingekocht in Afrika. We betalen een dubbele wereldmarktprijs en hebben met dit volume mooie impact kunnen maken.

Thuis lekkere koffie drinken herontdekt

We zien dat onze re-sellers en particuliere klanten het erg goed gedaan hebben in 2020. Nu mensen veel thuis werken, moet er thuis ook lekkere koffie worden gedronken. We hebben echt veel ambassadeurs die op verschillende manieren onze koffie en missie hebben gepromoot tijden deze crisis. Dit is een enorme steun in de rug en prachtig om te constateren. Ondanks de Corona maatregelen hebben we ook in het MKB stappen kunnen maken en ons klantenbestand kunnen uitbreiden.

De mens & Maatschappij meer centraal

Wat we ons goed beseffen is dat deze crisis de kwetsbaarheden van onze maatschappij heeft blootgelegd. Er lijkt meer bewustzijn te ontstaan bij de consument en dat is positief. Wij verwachten dat ondernemen met oog voor mensen en maatschappij het nieuwe normaal gaat worden. Pure Africa is daar helemaal klaar voor en we zijn ervan overtuigd straks in de wind in de zeilen te krijgen. 

Wat voor nieuwe activiteiten zijn jullie gestart afgelopen jaar

Naast onze eigen Pure Africa koffiekarakters, zijn we gegroeid in de rol als social trader van ruwe koffie. De koffie die we direct importeren van de koffieplantages verkopen we ook ruw (ongebrand) aan andere koffiebedrijven. Dit is een hele mooie ontwikkeling waarmee we het volume en de impact in Afrika sneller kunnen laten groeien. Er is een groeiende vraag naar direct trade koffie met een transparante keten en wij kunnen in deze vraag voorzien. 

Een andere nieuwe ontwikkeling is dat we in een ketenverband zijn gestart met het inschrijven op Europese aanbestedingen. Inmiddels drink je Pure Africa koffiebonen bij de Dienst Justitiële inrichtingen, de Immigratie- en naturalisatiedienst en verschillende restaurants van Ministeries. 

Pure Africa Foundation

Ook de start van de Pure Africa Foundation heeft plaatsgevonden in 2020. Onze Foundation met een onafhankelijk bestuur en een ANBI status verzorgt de investeringen in microkredieten en fungeert als denktank voor de ontwikkeling van het concept. Samen met de Foundation hebben we de samenwerking gezocht met de Wageningen Universiteit die impact onderzoek verricht naar onze microkredieten. Binnenkort wordt de eerste paper gepubliceerd en komen we met een impact rapportage.

Hoe bevalt de samenwerking met Bistro de Stadshoeve

De samenwerking met De Stadshoeve verloopt prima. De missie van De Stadshoeve en Pure Africa versterken elkaar. We zijn ervan overtuigt samen te kunnen groeien. Daarnaast woont een van de eigenaren van Pure Africa (Ando Tuininga) in Stadshagen. Hij is een vaste klant in de weekenden waar zijn jonge kinderen genieten van de Stadshoeve en hij van een heerlijke espresso en soms een Axes Castellum biertje 🙂 De stadshoeve is niet meer weg te denken en brengt ontspanning voor jong en oud. 

Wat zijn jullie wensen voor de toekomst?

Wij willen disruptief zijn en de conservatieve koffiesector veranderen.  De integrale werkwijze (eerlijke prijs, training & opleiding, verstrekken microkredieten) willen we uitbreiden naar andere landen. In 2021 verwachten we de eerste koffie uit Burundi en Uganda te kunnen importeren. Daarna gaan we ons richten op Ethiopië. In 2021 gaan we een start maken met het inzetten van blockchain technologie om de koffiedrinker nog beter te laten ervaren dat elke kop koffie bijdraagt aan het verbeteren van de sociaal- en economische positie van de koffieboer.

We willen onze import verder opschalen en eind 2021 willen we minimaal 200.000 aan microkredieten verstrekt hebben. Onze grote wens is om het eerste impact rapport over microkredieten aan Koningin Maxima aan te bieden. Mochten jullie tips hebben over hoe we onze Koningin Maxima zouden kunnen bereiken, horen we het natuurlijk graag!

Kom je ook een eerlijke kop koffie drinken?

Nu je als lezer van deze blog het verhaal, de ambities en de dromen van Pure Africa Coffee kent, hopen wij natuurlijk dat je binnenkort snel het verschil komt proeven bij onze Bistro! Want samen maken we de wereld een stuk eerlijker!