Search

Winkelmand

 

Blog

Overesch Varkensvlees

Biologisch varkensvlees

Bistro de Stadshoeve is één van de eerste officiële biologisch gecertificeerde restaurants in de regio. Naast het feit dat wij biologisch eten belangrijk vinden, streven wij altijd het gebruiken van producten uit de regio. Daarom dit keer onze leverancier Overesch in de spotlights. Ons varkensvlees halen wij namelijk bij Overesch. Ontdek wat er zo bijzonder is aan deze leverancier!

Varkens worden in de watten gelet en kunnen relaxen

“Onze varkens zijn misschien wel de bekendste bewoners van onze ecologische boerderij. Vanaf de weg bij het spoor wachten ze u al op bij de modderpool. Wij leggen onze varkens graag in de watten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met onze biologische visie. Buiten het feit dat ze meer lig- en loopruimte in de stallen hebben en biologisch geproduceerd voer krijgen, hebben wij een heuse skybox voor ze ingericht. Vanuit de skybox kunt u de vleesvarkens goed bekijken. En de varkens kunnen heerlijk relaxen in een lekker strobed. Ook hebben wij onze varkens getrakteerd op een grote modderpoel. Hierin kunnen ze met zo’n allen lekker liggen en wroeten. Wist u dat zo’n modderpoel ook goed is voor de huid van de varkens? Zo hebben ze geen last van schurft en luizen.”

Vlees zonder hormonen en antibiotica

Een fokzeug, ook wel moedervarken genoemd, heeft een draagtijd van 115 dagen. Een fokzeug krijgt twee maal per jaar een koppel of worp biggen. De biggen, vaak zón 10 á 12 stuks, worden geboren in het kraamhok. Daar blijven moeder en haar biggen minimaal 45 dagen bij elkaar. Vervolgens gaan de biggen naar een aparte ruimte om te groeien tot een vleesvarken. Doordat de biologische vleesvarkens rustig groeien heeft het vlees een heerlijke smaak.Wij maken geen gebruik van hormonen en preventieve antibiotica. Het mooie is dat wij het voer voor de varkens deels zelf telen. Het voer bestaat uit voergerst, voertarwe, rogge, kuilgras en resten. De rest van het voer kopen we van een biologisch gecertificeerd mengvoederbedrijf.

Onze varkens hebben een krul in de staart

Het eerste wat opvalt als je een biologisch varken vergelijkt met een gewoon varken, is de krulstaart. De staart van een biologisch varken mag namelijk gewoon blijven zitten. En ook de tanden worden niet afgeslepen. Een van de grootste problemen bij het houden van gewone varkens is dat ze zich gaan vervelen en elkaar gaan bijten. Omdat biologische varkens volop ruimte hebben en ze met elkaar kunnen spelen in een stal met stro is de kans op verveling heel klein. Hierdoor is het verwijderen van de krulstaart niet nodig.

Wil jij ook een tafeltje reserveren om de heerlijkste gerechten gemaakt door Rutger Rodenburg te proberen? Reserveer dan eenvoudig en snel een tafeltje online.

Het grootste verschil is vrolijke varkens

Het grootste verschil tussen beide varkens is wel de manier van leven, het voer dat ze krijgen en de wijze waarop dat voer verbouwd is. Wij verbouwen zelf het graan wat wij aan de varkens voeren, uiteraard biologisch en gentech vrij. En de mest van de varkens gebruiken wij om het land te bemesten. Daarmee is de natuurlijke kringloop weer rond. En dan is er natuurlijk de ruimte die biologische varkens hebben. Onze zeugen kunnen lekker naar buiten en met z’n allen in de modderpoel wroeten. Misschien is dat beeld van al die varkens in de modderpoel nog wel het mooiste van allemaal

Nieuwsgierig naar hoe biologisch varkensvlees van Overesch smaakt? Reserveer eenvoudig en snel een tafeltje in onze Biologische Bistro